Simca 1309 SX

Een  zeldzaam goudhaantje met sterallure, topproject!

Deze zeer zeldzame door GrandPlaisir aangeboden Simca Chrysler 1309 SX (waarvan nog aantoonbaar maar 3 aanwezig in Nederland !) is een van de restanten van een eens groot Frans automobiel-imperium, dat weleer zeer bijzonder voertuigen heeft voortgebracht. Wie herinnert zich nog de Simca 1000, de 1100, de Rancho of de eigenzinnig 3-zits Matra Simca Bagheera? Het waren destijds qua vormgeving compromisloze, doch zeer praktische en uiterst comfortabele iconen in het dagelijks straatbeeld van de jaren 70 en 80. Ondertussen verzamelobjecten voor de ware oldtimerliefhebber.

Deze in brons transvaal (of triviaal?) gespoten voiture is een echte bijzonderheid. Uit de destijds zeer populaire 1307/ 1308-reeks -met stip bekroond tot auto van het jaar 1977 – was dit exemplaar, de 1309 SX, het meest luxueuze topmodel. Geproduceerd in haar productie-nadagen, met een destijds zeer stevig prijs, waardoor er maar weinig van deze Franse limousines daadwerkelijk verkocht zijn. De Fabriek trok daarvoor wel alle accessoire-registers open die men in huis had.

Deze full-options 1309 SX, was in bezit van de directeur/eigenaar van de Simcadealer van Doorn te Amsterdam. Met een bijzondere historie. Gebrek aan opvolging noopte hem de zaak in 1978 te verkopen. Als afscheidscadeau kreeg de heer van Doorn, van zijn voltaligge personeel deze SX aangeboden. Moet op handen gedragen zijn deze man. Ziet u anno 2011 een doorsnee-medewerker voor zijn vertrekkende baas zo diep in de buidel tasten?

Kort en goed deze Simca is voorzien van voor die tijd best indrukwekkende standaard opties. Wat de denken van een cruise-control (!), koplamp wissers, drietraps automaat, elektrische ramen, stuurbekrachtiging, licht metalen velgen, schuifdak, zeer luxueuze velours bekleding. Uitrusting voor een vorst.

De voiture, met maar weinig kilometers, is nog in een opvallend goede staat. Deels overgespoten, maar niet altijd top. Motor en versnellingsbak op orde, start gemakkelijk. Nieuwe uitlaat en accu, goede banden. Auto is getectyleerd waardoor goed geconserveerd. Lichte roestvorming op niet opvallende plaatsen. Absoluut geen laswerk noodzakelijk. Ondertussen is de SX volledig ontdaan van haar schuurvondst-stof. Professioneel van binnen en buiten gepoetst. Interieur ziet er als nieuw uit, geen beschadigingen. Een topproject voor de handige doe-het zelver. Fabrieks originele nieuwe koplampen en remmen, nog in de verpakking, noodzakelijk voor de APK krijgt u er bij. Tevens een zolderruimte aan onderdelen. Met liefdevolle aandacht, rijdt u straks in een  zeer opvallende luxueuze verschijning. Tegen kostprijs wordt de auto zo nodig bij u thuis gebracht.

Voor een actuele fotoreportage klik op onderstaand Simca logo.

 Klik op onderstaande foto’s van de vorige eigenaar, voor een vergroting.

Simca voor de poetsbeurt

Lichte roestvorming aan de rand van de klep

Nieuwe koplamp erbij voor de APK

95000 originele kilometers

Binnenbekleding in nieuwstaat

Op transport, nog geen APK

Op weg naar de huidige stalling